Využití superkritické fluidní chromatografie pro lipidomické profilování sójového a kravského mléka: autenticita a detekce falšování

  • V. Hrbek Ústav analýzy potravin a výživy, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha
  • J. Ovesná Výzkumný ústav rostlinné výroby v Praze Ruzyni, Praha
  • K. Demnerová Ústav biochemie a mikrobiologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha
  • J. Hajšlová Ústav analýzy potravin a výživy, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha
Klíčová slova: mléko, superkritická fluidní chromatografie, lipidomika, hmotnostní spektrometrie, autenticita

Abstrakt

For the authentication and adulteration control the lipidomic approach was used. The samples of cow and/or soyabean milk and their mixtures were analyzed by supercritical fluidic chromatography coupled with high-resolution mass spectrometry. The obtained data were processed by statistical analysis.  The results showed that the above approach and methods can be used for the determination of authenticity and adulteration control of cow and soyabean milk. The amount of foreign milk to the cow or soyabean milk can be also determined from the characte­ristic triacylglycerol content. This procedure, which is described above, is able to detect 1 % of cow milk in soyabean milk and vice versa.

Publikované
2015-07-15
Sekce
Články