Lze využít metabolomické profilování pro autenticitu geneticky modifikované sóji?

  • V. Hrbek Ústav analýzy potravin a výživy, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha
  • J. Ovesná Výzkumný ústav rostlinné výroby v Praze Ruzyni, Praha
  • K. Demnerová Ústav biochemie a mikrobiologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha
  • J. Hajšlová Ústav analýzy potravin a výživy, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha
Klíčová slova: sója, geneticky modifikovaná sója, metabolomika, hmotnostní spektrometrie, autenticita

Abstrakt

Samples of genetically modified (GM) and conventional soybeans were analyzed using DART-MS techniques. The metabolomic profiles of soybean 80% methanolic extracts were obtained. The data were processed by statistical analysis (OPLS-DA). The method can be used for differentiation of GM and conventional soybeans.

Publikované
2014-09-15
Sekce
Články