Slaná chuť přírodních látek a jejich derivátů

Autoři

  • Lubomír Opletal Katedra farmaceutické botaniky a ekologie, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Univerzita Karlova v Praze, Hradec Králové
  • Zdeněk Wimmer Ústav chemie přírodních látek, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha
  • Jana Čopíková Ústav chemie a technologie sacharidů, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha
  • Oldřich Lapčík Ústav chemie přírodních látek, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha
  • Jitka Moravcová Ústav chemie přírodních látek, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha
  • Lucie Cahlíková Katedra farmaceutické botaniky a ekologie, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Univerzita Karlova v Praze, Hradec Králové
  • Pavel Drašar Ústav chemie přírodních látek, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha

Klíčová slova:

přírodní látka, chuť slaná, potravní doplněk, obnovitelné zdroje

Abstrakt

A brief survey of the naturally occurring compounds and their derivatives with salty taste aims to show the importance of this group of renewable materials, to contri­bute to the knowledge of the biodiversity of secondary metabolites that can be utilized, among others, in food and pharmaceutical industry. The article is also aimed as a teaching tool for teachers and students. Mainly from the patent literature it may be seen that this topic is very actual.

Stahování

Publikováno

15.10.2011

Jak citovat

Opletal, L., Wimmer, Z., Čopíková, J., Lapčík, O., Moravcová, J., Cahlíková, L., & Drašar, P. (2011). Slaná chuť přírodních látek a jejich derivátů. Chemické Listy, 105(10), 761–765. Získáno z http://chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/1041

Číslo

Sekce

Články