Náhradní sladidla

  • J. Čopíková Ústav sacharidů a cereálií, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha
  • J. Moravcová Ústav chemie přírodních látek, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha
  • Z. Wimmer Ústav chemie přírodních látek, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha | Ústav experimentální botaniky AV ČR, Izotopová laboratoř, Praha
  • L. Opletal Katedra farmaceutické botaniky a ekologie, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Univerzita Karlova v Praze, Hradec Králové
  • O. Lapčík Ústav chemie přírodních látek, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha
  • P. Drašar Ústav chemie přírodních látek, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha
Klíčová slova: intenzivní sladidlo, potravní doplněk, bezpečnost potravin, toxikologie

Abstrakt

A brief survey of the artificial sweeteners and their properties and use aims to show the importance of this group of mainly renewable materials, to contribute to the knowledge of the practical chemistry that can be utilized, among others, in food and pharmaceutical industry. The article is also aimed as a teaching tool for teachers and students.

Publikované
2013-11-15
Sekce
Články