Lutein – významný karotenoid ve výživě člověka

Autoři

  • M. Šivel Ústav analýzy a chemie potravin, Fakulta technologická, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Zlín
  • B. Klejdus Ústav chemie a biochemie, Fakulta agronomická, Mendelova univerzita v Brně, Brno
  • S. Kráčmar Ústav analýzy a chemie potravin, Fakulta technologická, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Zlín
  • V. Kubáň Ústav technologie a mikrobiologie potravin, Fakulta technologická, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Zlín

Klíčová slova:

lutein, karotenoidy, aksamitník vzpřímený, doplňky stravy, výživa člověka

Abstrakt

Carotenoids are one of the most used natural colo­rants due to their non-toxic nature and wide occurrence. Carotenoids are commonly found in orange, yellow and green fruits and vegetables. Lutein is a yellow pigment ranking among carotenoids. Lutein occurs in green vegetables, fruits like mango and papaya, red paprika, alfalfa, algae, yellow corn, and marigold flower. In animals it occurs in egg yolks and also in the macular region of the eye retina. Humans are not able to synthesize lutein depending entirely on natural sources or dietary supplements.

Stahování

Publikováno

15.06.2013

Jak citovat

Šivel, M., Klejdus, B., Kráčmar, S., & Kubáň, V. (2013). Lutein – významný karotenoid ve výživě člověka. Chemické Listy, 107(6), 456–463. Získáno z http://chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/676

Číslo

Sekce

Články

Nejaktuálnější články stejného autora (stejných autorů)

1 2 > >>