Izolace a stanovení laktoferinu z lidských slin

Autoři

  • S. Skaličková Ústav chemie a biochemie, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně, Brno
  • O. Zítka Ústav chemie a biochemie, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně, Brno
  • S. Křížková Ústav chemie a biochemie, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně, Brno
  • M. Vlková Ústav klinické imunologie a alergologie, Fakultní nemocnice u Sv. Anny v Brně, Brno
  • J. Sochor Ústav chemie a biochemie, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně, Brno | Středoevropský technologický institut, Vysoké učení technické v Brně, Brno
  • V. Adam Ústav chemie a biochemie, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně, Brno | Středoevropský technologický institut, Vysoké učení technické v Brně, Brno
  • R. Kizek Ústav chemie a biochemie, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně, Brno | Středoevropský technologický institut, Vysoké učení technické v Brně, Brno

Klíčová slova:

laktoferin, sliny, iontově-výměnná kapalinová chromatografie, fotometrická detekce

Abstrakt

Lactoferrin, a globular glycoprotein, is an important component of saliva. It shows an antibacterial, anticancerogenic and anti-inflammatory activity. The aim of this study was to develop a method of isolation of lactoferrin from human saliva using ion exchange chromatography in a monolithic column and spectrometric detection with Pyrogallol Red by the Bradford and biuret methods. The calibration curve for lactoferrin was linear in the range 0.06–62.5 μg ml–1, limit of detection 0.01 μg ml–1. The lactoferin concentration in saliva of healthy subjects was 42±4 μg mg–1. Patient with celiac disease showed 2.5×times higher concentration of lactoferrin compared with healthy subjects.

Stahování

Publikováno

15.01.2014

Jak citovat

Skaličková, S., Zítka, O., Křížková, S., Vlková, M., Sochor, J., Adam, V., & Kizek, R. (2014). Izolace a stanovení laktoferinu z lidských slin. Chemické Listy, 108(1), 56–63. Získáno z http://chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/573

Číslo

Sekce

Články

Nejaktuálnější články stejného autora (stejných autorů)

1 2 > >>