Vitamin E – doporučený a skutečný příjem

Autoři

  • Monika Sabolová Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky, Česká zemědělská univerzita v Praze, Praha, Česká republika
  • Jakub Fišnar Ústav analýzy potravin a výživy, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha, Česká republika
  • Zuzana Réblová Ústav analýzy potravin a výživy, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha, Česká republika

DOI:

https://doi.org/10.54779/chl20230677

Klíčová slova:

tokochromanoly, α-tokoferol, antioxidanty, doporučená denní dávka, doplňky stravy

Abstrakt

Vitamin E has only relatively mild manifestations of hypovitaminosis in humans, which, moreover, are not, in most cases, caused by insufficient content of tocopherols in the diet. Thus, the fact that the actual intake of vitamin E is (worldwide) insufficient in the majority of the population is likely to escape the attention of nutrition policy. This review summarizes current information on the recommended and actual intake of vitamin E and on the risks and possible benefits associated with insufficient or increased intake.

chla.jpg

Vitamin E má u člověka jen relativně mírné projevy hypovitaminózy, které navíc nejsou, ve většině případů, způsobeny nedostatečným obsahem tokoferolů ve stravě. Pozornosti výživové politiky tak pravděpodobně uniká fakt, že skutečný příjem vitaminu E je u většiny populace (celosvětově) nedostatečný. Tento přehled shrnuje aktuální informace o doporučeném a reálnem příjmu vitaminu E a o rizicích a případných benefitech spojených s jeho nedostatečným či zvýšeným příjmem.

Stahování

Publikováno

15.11.2023

Jak citovat

Sabolová, M., Fišnar, J., & Réblová, Z. (2023). Vitamin E – doporučený a skutečný příjem. Chemické Listy, 117(11), 677–683. https://doi.org/10.54779/chl20230677

Číslo

Sekce

Články

Nejaktuálnější články stejného autora (stejných autorů)