Vitamin E – doporučený a skutečný příjem
DOI:
https://doi.org/10.54779/chl20230677Klíčová slova:
tokochromanoly, α-tokoferol, antioxidanty, doporučená denní dávka, doplňky stravyAbstrakt
Vitamin E has only relatively mild manifestations of hypovitaminosis in humans, which, moreover, are not, in most cases, caused by insufficient content of tocopherols in the diet. Thus, the fact that the actual intake of vitamin E is (worldwide) insufficient in the majority of the population is likely to escape the attention of nutrition policy. This review summarizes current information on the recommended and actual intake of vitamin E and on the risks and possible benefits associated with insufficient or increased intake.
Vitamin E má u člověka jen relativně mírné projevy hypovitaminózy, které navíc nejsou, ve většině případů, způsobeny nedostatečným obsahem tokoferolů ve stravě. Pozornosti výživové politiky tak pravděpodobně uniká fakt, že skutečný příjem vitaminu E je u většiny populace (celosvětově) nedostatečný. Tento přehled shrnuje aktuální informace o doporučeném a reálnem příjmu vitaminu E a o rizicích a případných benefitech spojených s jeho nedostatečným či zvýšeným příjmem.