Chromatografické stanovení polynenasycených mastných kyselin ve vybraných živočišných tkáních

Autoři

  • T. Komprda Ústav technologie potravin, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně, Brno
  • A. Ansorgová Ústav technologie potravin, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně, Brno
  • V. Rozíková Ústav technologie potravin, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně, Brno
  • B. Němcová Ústav technologie potravin, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně, Brno

Klíčová slova:

kyselina α-linolénová, kyselina eikosapentaénová, kyselina dokosahexaénová, lipidy, plynová chromatografie

Abstrakt

The objective of the study is to standardize GC determination of polyunsaturated fatty acids in animal tissues by lipid extraction with a hexane/propan-2-ol mixture and subsequent derivatization with CH3ONa/BF3. The limits of detection and recoveries for 18:2n-6, 20:4n-6, 18:3n-3, 20:5n-3, 22:5n-3 and 22:6n-3 fatty acids was in the range 0.32–0.42 mg/100 g, and 83–105 %, respectively. The content of physiologically important icosapentaenoic acid (EPA) in chicken breast meat, thigh meat, quail eggs and cricket nymphs was 3, 10, 51 and 21 mg/100 g of fresh matter (P < 0.05). The EPA contents in livers of laboratory rats fed diets supplemented with palm oil, safflower oil and fish oil was 4, 3 and 342 mg/100 g, respectively (< 0.05).

Stahování

Publikováno

15.02.2015

Jak citovat

Komprda, T., Ansorgová, A., Rozíková, V., & Němcová, B. (2015). Chromatografické stanovení polynenasycených mastných kyselin ve vybraných živočišných tkáních. Chemické Listy, 109(2), 140–146. Získáno z http://chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/400

Číslo

Sekce

Články