Vliv aminokyselin produkovaných fytoplanktonem na úpravu vody a jejich adsorpce na aktivním uhlí

  • L. Čermáková Ústav pro hydrodynamiku AV ČR, v.v.i., Praha | Ústav pro životní prostředí, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze, Praha
  • L. Pivokonská Ústav pro hydrodynamiku AV ČR, v.v.i., Praha
  • I. Kopecká Ústav pro hydrodynamiku AV ČR, v.v.i., Praha
  • M. Pivokonský Ústav pro hydrodynamiku AV ČR, v.v.i., Praha | Ústav pro životní prostředí, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze, Praha
  • V. Janda Ústav technologie vody a prostředí, VŠCHT Praha, Praha
Klíčová slova: aktivní uhlí, adsorpce, organické látky produkované fytoplanktonem, aminokyseliny

Abstrakt

The paper deals with the influence of amino acids (AAs) from algal organic matter (AOM) on the water treatment process and with their adsorption onto activated carbon (AC). The structure of the molecule, especially the character of functional groups in the chain, plays the most important role in the adsorption of AOM AAs. In terms of the nature of the solution, adsorption is affected especially by pH and ionic strength (IS). The largest adsorption capacities for a particular AA are achieved under conditions, where the molecules of AAs carry a charge opposite to the AC surface and, therefore, attractive electrostatic forces between the AC and AOM AAs can manifest themselves. Furthermore, the hydrophobic interactions are applied in the adsorption of neutral AAs with hydrophobic chain. Depending on the conditions, an increase of IS can significantly reduce the adsorption efficiency or have no effect.

Publikované
2016-06-15
Sekce
Články

Nejaktuálnější články stejného autora (stejných autorů)