Aprílový klub

Monoxylon a oxymoron

Výrazy monoxylon a oxymoron nehledejte v chemické literatuře. Ten první značí loď vydlabanou z jednoho kmene, ten druhý je přívlastek, který je svým významem ve zdánlivém rozporu s významem podstatného jména, které určuje; např. výmluvné mlčení, živá mrtvola a pod.

-ut

Material Safety Data Sheet WOMEN - A Chemical Analysis

ELEMENT: Women
SYMBOL: Wo
DISCOVERER: Adam
ATOMIC MASS: Accepted at 53.6 kg, but know to vary from 40-200 kg
OCCURRENCE: Abundant quantities in all areas.
PHYSICAL PROPERTIES:
1. Surface usually covered in painted film.
2. Boils at nothing; freezes without known reason.
3. Melts if given special treatment.
4. Bitter if incorrectly used.
5. Found in various states from virgin metal to common ore.
6. Yields if pressure applied in correct places.
CHEMICAL PROPERTIES:
1. Has great affinity for gold, and silver.
2. Absorbs great quantities of expensive substances.
3. May explode spontaneously without prior warning and for no known reason.
4. Insoluble in liquids, but activity increases greatly by saturation in alcohol.
5. Most powerful money reducing agent known to man.
COMMON USES:
1. Highly ornamental, especially in sports cars.
2. Very effective cleaning agents.
TESTS:
1. Pure specimen turns rosy pink when discovered in natural state.
2. Turns green when placed beside a better specimen.
HAZARDS:
1. Highly dangerous except in experienced hands.
2. Illegal to possess more than one, although several can be maintained at different locations as long as specimens do not come in direct contact with each other.
Kevin The Married Guy, http://www.mainstrike.com

Chemšmejd - Chlorované karbony

Je jistě obtížné překládat z cizího jazyka něco o čem nic nevíme. Neměl by to dělat ovšem novinář, který, přinejmenším mate hlavy čtenářům. HN dne 20/1, 98, str. 27 přinesly článek podepsaný (MOK), který má dokonce titulek: Chlorované a fluorované karbony. Neštěstí je, že dobromyslný autor tento umělecký výtvor překládá do češtiny jako "halogenové deriváty uhlovodíků". MOK tak vytvořil rébus, který jistě nedá spát nejednomu učiteli chemie, který bude chtít odpovědět zvídavému žáčkovi na dotaz jak to je a zároveň bude chtít udržet dekorum, že v novinách se nepíší jenom pitominy. Redakce uděluje tomuto článku čestný titul Chemšmejd.

pad

Chemšmejd - chlorid sodný bez chloru

Pořídili jsem si myčku na nádobí a zjistili, že k provozu je kromě mycího prostředku zapotřebí ještě sůl na změkčení vody, kterou je třeba doplňovat asi po 1-2 měsíčním provozu. Jako chemikovi mi samozřejmě vrtalo hlavou, z čeho se ona sůl skládá. Zprvu mě napadlo, že je to soda, ale nějak mi to nešlo dohromady s prodejní cenou (okolo stovky za dvě kila). Takže jsem přešel od úvahy k experimentu a zjistil, že zmíněná sůl je čistý chlorid sodný, který v myčce regeneruje silně kyselý ionex. Ale proč Vám to celé povídám. Nedávno jsem na trhu objevil regenerační sůl do myček na nádobí jménem Tango, která je, jak uvádí tlustá písmena na obalu: Bez chlóru. To mě tedy "vzalo" a opět jsem zaexperimentoval - čistý chlorid sodný! Prozkoumal jsem obal zmíněného Tanga podrobně a samozřejmě ani zmínka o složení obsahu, ovšem odkaz na Tango-systém, který je pro myčky to pravé ořechové, cituji: "Dokonalost čistoty zaručuje bioenzymatická síla, která posyluje mycí schopnost tohoto prostředku" (konec citátu). No, nikdo není dokonalý, a tak zbývá pro úplnost uvést, že producentem "povedeného chloridu sodného bez chloru" je DEDRA I.C. s.r.o., Plhovská 290, 547 01 Náchod. Redakce CHL/B se nebojí znevážení titulu častým udělováním a uděluje i tomuto výkvětu chemické informace čestný titul Chemšmejd.

kratas

pozn. red.: V USA lze naopak koupit "Low sodium salt" mezi dietními potravinami.