"Cena Alfreda Badera" za rok 1996

Udělení Ceny vstoupilo letos do třetího roku své mladé historie a to již dává možnost, aby vznikl klub jejích nositelů. Prestižní cenu České společnosti chemické za tvůrčí přínos v organické a bioorganické chemii získal v letošním roce Dr. Ing. Vladimír Havlíček, věk 29 let, z Mikrobiologického ústavu AV ČR, Praha, za rozsáhlý soubor prací s rámcovým názvem "Organická hmotnostní spektrometrie - ideální metoda pro řešení struktur peptidů a jejich směsí". Slavnostní předání Ceny, spojené s dotací 100 000 Kč, se již tradičně uskutečnilo na konferenci "Pokroky v organické, bioorganické a farmaceutické chemii, Liblice ,96" (4. až 6. 11.). Na této konferenci přednesl čerstvý laureát "povinnou" přednášku pojednávající o uplatnění moderních metod hmotnostní spektrometrie v určování struktury složitých organických látek, zejména peptidů. Většina výsledků je publikována v renomovaných mezinárodních časopisech.

Zatím nejmladší nositel ceny získal diplom inženýra chemie VŠCHT v Praze (1990), kde rovněž absolvoval doktorandské studium na ústavu analytické chemie (1992 až 1995) a obhájil disertační práci s názvem "Hmotnostní spektrometrie cyklosporinů a jejich derivátů". Zaměstnán byl nejdříve v podniku Astrid Praha (1990), odkud dalšího roku přešel na své nynější působiště. Odborné výsledky Dr. Havlíčka representuje spoluautorství na 34 původních sděleních, 2 patentech a kapitola v monografii.

Komise pro Cenu Alfreda Badera mohla i letos s potěšením konstatovat, že do konkursu jsou přihlašovány stále kvalitnější kolekce prací mladých chemiků. Cenu lze však udělit jen jednomu souboru ročně. Jak již bylo zdůrazněno dříve, do soutěže o Cenu je možno se přihlásit vícekráte bez jakéhokoli handicapu. Koneckonců i letošní nositel se zúčastnil konkursu již loňského roku. Aby opakované přihlášení bylo co nejjednodušší, rozhodla Komise udělovat od letošního roku následující privilegium nejlepším kolekcím prací a zároveň tak vyjádřit i jejich určité ocenění: Přihláška takto oceněného uchazeče je považována za trvalou (do věku 35 let); pak postačuje, aby v roce, kdy se uchazeč hodlá opět souteže zúčastnit, zaslal pouze doplněk k předchozímu souboru, případně jej aktualizoval dle svého uvážení.

Uzávěrka přihlášek do konkursu o Cenu v roce 1997 byla stanovena na 15. červen 1997 (datum poštovního razítka). Podmínky zůstávají stejné jako v předchozích letech:

Hlavní částí přihlášky jsou separáty publikovaných prací a k nim zpracovaný autorův komentář k dosaženým výsledkům v rozsahu 3-6 stran; přiložený životopis by měl zachytit odborný vývoj, mj. téma diplomové a doktorské (kandidátské disertace), získaná ocenění, stáže a jejich tematické zaměření, získané granty apod. Řada publikací vzniká týmovou činností a v takových případech je potřebné vyjádření spoluautorů o podílu uchazeče na publikovaných výsledcích. Hodnoticí komise uvítá rovněž doporučení školitelů, vedoucích apod. Uchazeči o Cenu se mohou přihlásit na sekretariátu Společnosti jednak sami, jednak návrh mohou podat kolegové, instituce a rovněž vědecké rady a senáty.

Oldřich Paleta