Ze zahraničních chemických společností

National Chemistry Week v USA

Národní chemický týden se v USA vyvinul z původního Chemického dne. Tato akce, pořádaná Americkou chemickou společností (ACS), je každoroční příležitostí k organizovanému a jednotnému vystoupení, které vysvětluje široké veřejnosti, co přináší lidem chemie a chemici. Poselství NCW je jednoduché: chemie je všude kolem nás a je důležitou součástí našeho každodenního života. NCW se zúčastní všechny místní pobočky ACS jak vlastními programy, tak participací na programu mateřské ACS. ACS se podařilo dosáhnout stavu, kdy o NCW přinášejí zpravodajství a i přímo se ho účastní radiové stanice, noviny a televize. Cílené působení na spoluobčany nechemiky ukazuje základní chemické informace např. o oblečení, potravinách, světelných zdrojích, barvách, tepelné izolaci staveb, skel a sklářství, ale i např. o široké paletě chemických výrobků účastných na provozu automobilů. Přináší základní historické mezníky, kterými chemie prospěla lidstvu, pozitivní aspekty chemie ve sportu a životě. NCW organizuje celou plejádu chemických kvizů a anket majících za úkol přitáhnout pozornost široké veřejnosti. Zejména se snaží působit na mládež ze základních a středních škol pozitivními aspekty chemie sama i ve spolupráci se školami. NCW přináší sérii jednoduchých chemických a přírodovědeckých pokusů, které za obrovského zdůraznění bezpečnosti práce vedou děti a mládež přímo do hájemství chemie. Po americku akce s sebou nese prodej triček, jejich jednotné nošení v určitý den, baseballové čepice NCW, balónky, puzzle, tužky, tašky, příšerky a mnoho dalších sběratelských předmětů a suvenýrů. Mimo jiné je to vše jedním z prostředků financování akce.

Akce používá mnoho citátů a hesel, jedním z nich je i výrok Marie Curie "Není nic v životě, čeho bychom se měli bát; jde jen o to věcem porozumět".

NCW mobilizuje chemiky v celé zemi, aby se zapojili do aktivit v rámci ACS. Vcelku "po americku" se ACS snaží, aby NCW byla celoamerická "legrace".

Pavel Drašar

Generální shromáždění Federace evropských chemických společností, Athény, 19. a 20. září 1996

Generální shromáždění Federace evropských chemických společností (dále FECS) během dvoudenního zasedání projednalo jako hlavní bod programu nové stanovy FECS. Jejich schválením vznikla jednotná evropská organizace, ve které se spojila FECS s Radou pro chemii zemí Evropské unie (European Communities Chemistry Council, dále ECCC). Nová organizační struktura umožní v dalších letech lepší prosazování zájmů chemiků evropských zemí u vládních organizací, jejich větší účast na tvorbě výukových programů, lepší presentaci chemie v mediích a na veřejnosti, ale i zlepšení vzájemné komunikace mezi skupinami odborníků v jednotlivých zemích Evropy. Národní chemické společnosti zemí Evropské unie si však ponechávají v rámci FECS značnou autonomii, zejména v otázkách, které se týkají úrovně profesionální kvalifikace. Tato autonomie je pochopitelná, zvláště vezmeme-li v úvahu, že FECS v současné době sdružuje 41 chemických společností a hlasování může podle stanov probíhat buď na principu jedna společnost nebo jedna země - jeden hlas. Nové stanovy FECS jsou k dispozici zájemcům na sekretariátu České společnosti chemické. Shromáždění dále schválilo vytvoření tří divizí, divize analytické chemie, potravinářské chemie a výuky chemie. Změna statutu pracovních skupin FECS na divize povede k větší propojenosti odborných skupin v národních společnostech. Zajímavé z hlediska působení FECS na úroveň absolventa vysokoškolského studia bude curriculum vitae analytického chemika a učebnice analytické chemie ANALYTICAL CHEMISTRY. An International Undergraduate Textbook Based on the WPAC Eurocurriculum (VCH Weinheim, 1997). Tato kniha vyjde pod hlavičkou FECS. Je to první pokus o unifikaci vysokoškolského studia chemického oboru v rámci Evropské unie a její přijetí odbornou veřejností bude mít jistě veliký vliv na to, jak FECS bude aktivní ve vytváření dalších profilů evropského chemika.

Celé zasedání FECS řídil současný president federace prof. L. Niinisto z Finska. Jednání se zúčastnili delegáti 28 společností a reprezentant IUPAC Dr. E. Becker. Medailí federace byl za svou dlouholetou práci v orgánech FECS vyznamenán prof. F. Szabadvari z Maďarska.

Jaké jsou osobní dojmy delegáta ČSCH? Pokud se chce ČSCH aktivně podílet na práci FECS, pak podmínkou je i naše pravidelná účast na generálních shromážděních. V loňském roce byla ČSCH pověřena organizací jubilejního 25. zasedání FECS v Praze a tohoto úkolu se úspěšně zhostila. V roce 1996 jsme přispěli jak svými připomínkami ke stanovám, tak i tím, že letošní FECS Lecture of the Year byla přednesena v Olomouci na 15. Biochemickém sjezdu a laureátem byl prof. W. Wiegrebe z Německa. Plný text jeho přednášky byl publikován v Chemických listech 90, 502-514 (1996). V příštím roce bude zasedat generální shromáždění v blízké Vídni. ČSCH chce usilovat o své zastoupení v exekutivě FECS ve volbách v roce 1998.

Činnost FECS je zajišťována z finančních zdrojů tří ekonomicky silných národních společností, Royal Society of Chemistry, Gesellschaft Deutscher Chemiker a Société Francaise de Chemie. V malých evropských státech je současným trendem spojování profesně různě zaměřených chemických společností do asociací chemických společností. Tato spojení jsou většinou vyvolána potřebou profesionálně pracujícího sekretariátu, který poskytuje servisní služby všem členům asociace a neztrátové ediční činnosti. Příkladem takto ekonomicky i organizačně fungujících sdružení jsou Asociace chemických společností Finska, Asociace řeckých chemiků či v tomto roce vytvořená Nová chemická společnost Švýcarska. Vznik podobné asociace v naší republice by mohl být jedním z významných kroků, které by vedly ke zvýšení vlivu chemiků jak v domácím prostředí, tak i ve FECS.

Pečlivá organizace celého zasedání ze strany londýnského sekretariátu FECS, vynikající prostředí pro jednání, pečlivě zajištěný program pro delegáty a jejich doprovod ve volném čase hostitely z Asociace řeckých chemiků a pro Středoevropana nezvykle teplé počasí v zářijových Athenách bylo doprovodným jevem důležitého shromáždění FECS.

Vilím Šimánek

ACS upravila roční příspěvky

Americká chemická společnost pro rok 1997 sice členské příspěvky nezvýšila ($ 99), ale pro zahraniční členy účtuje $ 25 poštovného na vyrovnání nákladů se stále se zvyšujícími poštovními poplatky. Cena registrace v odborné skupině ACS kolísá mezi $ 1 a $ 23, v některých odborných skupinách se k registračnímu poplatku připočítává ještě poštovné $ 3-10 pro zahraniční členy. Zájemci o členství v ACS mohou kontaktovat sekretariát ČSCH.